Friday, 26 August 2016

MADU & WARNA

Madu mempunyai pelbagai warna dan mempunyai khasiat-khasiat yang tersendiri. Warna madu bergantung kepada jenis bunga yang dihisap daripada jenis-jenis pokok yang berlainan. Warna madu boleh didapati bermula daripada kuning cerah sehingga cokat gelap. Faktor yang menyebabkan perbezaan warna adalah keadaan hutan. Madu yang gelap biasanya diambil daripada bunga di hutan paya, madu kuning cerah daripada hutan Acacia dan madu yang berwarna kuning kemerahan daripada hutan tebal. 
 
perbezaan warna madu
Bunga pokok Acacia menjadi salah satu pokok kesukaan lebah dan madu yang diperolehi dari pokok ini yang dikenali sebagai Madu Acacia. Madu Acacia ialah salah satu jenis madu yang terbaik di dunia kerana mempunyai nilai kelembutan yang sangat tinggi, berkhasiat serta madu paling ringan. 

Pengkristalan/Penghabluran bagi madu Acacia mengambil masa yang lebih berbanding madu lain dan tidak sama seperti madu lain kerana madu ini kekal dalam bentuknya pada masa yang lama jika dibandingkan dengan madu lain. Warna madu ini pula lebih cerah dan agak cair, rasa dan aromanya lembut dan halus menyerupai bau bunganya.
Madu Hutan Acacia
Mengikut teori orang kampung dan pengalaman saya sendiri, madu yang gelap tidak sesuai diminum oleh kanak-kanak kerana rasanya yang sedikit berasid atau tajam berbanding dengan madu yang lebih cerah yang rasanya lebih manis. Seperti yang kita sedia maklum madu sememangnya tahan lama dan tidak mempunyai tarikh luput. Akan tetapi, warna dan rasanya akan berubah dari tahun ke tahun. Makin lama madu disimpan semakin bertambah khasiatnya. 
 
Madu Hutan Simpan
 
Madu Hutan Paya
Nilai kalori madu sangat besar dengan anggaran sebanyak 3.28kal/kg setara dengan 50 biji telur ayam, 7 liter susu, 25 biji pisang, 4 kg kentang dan banyak lagi. Zat gizi/nutrisi yang terkandung didalam madu juga ditentukan oleh kadar air di dalamnya. Semakin tinggi kadar airnya nutrisi didalam semakin berkurang.


No comments:

Post a Comment