Sesuatu yang disukai tetapi tidak mudah didapati. Ini yang dapat diperkatakan mengenai khazanah alam yang paling berharga iaitu MADU. Ramai yang menyukai tetapi susah untuk diperolehi terutama madu yang original yang tidak dicampur dengan bahan-bahan yang lain. Banyak madu yang dijual sekarang mempunyai campuran-campuran lain dan kebanyakan pembeli tidak dapat membezakan antara madu yang asli dan tidak. Dengan adanya artikel-artikel daripada blog ini diharapkan pembaca mendapat info-info yang benar mengenai khazanah alam ini. Untuk permulaan blog ini saya ingin menerangkan serba sedikit mengenai madu dan juga info-info yang berkaitan untuk pengetahuan para pembaca. Segala info pada blog ini diambil daripada suber-sumber sahih dan artikel-artikel terdahulu dan diolah dengan cara tersendiri yang saya dapat melalui pembacaan dan juga di sini saya akan ceritakan pengalaman sendiri sepanjang berkecimpung dalam bidang ini.
Madu adalah satu cairan manis yang
dihasilkan daripada lebah yang dikumpul dari pelbagai bunga-bunga ataupun nektar
bunga yang terdapat di seluruh hutan sama ada hutan yang tebal ataupun tidak.
Hasil ini akan membentuk sumber utama makanan bagi lebah. Madu dikumpulkan di
dalam kom sarang lebah dan akan digunakan oleh lebah pada waktu-waktu kritikal.
Madu telah digunakan dari dulu lagi sebagai perasa atau pemanis di dalam
makanan dan minuman. Rasa manis madu adalah disebabkan oleh unsur gula yang
dipanggil monosakarida fruktosa dan glukosa. Ia memiliki rasa manis yang hampir
sama dengan gula.
Di Malaysia, lebah yang paling
banyak menghasilkan madu adalah lebah lical (Apis cerana), lebah tualang/hutan
liar (Apis dorsata) dan lebah Eropa (Apis melifera). Rasa atau warna ditentukan
oleh sumber nektar ataupun jenis bunga yang dihisap dari hutan sekeliling.
Antara kandungan yang terdapat dalam
madu adalah campuran dari gula dan senyawa lainnya. Selain kaya dengan
karbohidrat, kadungan lain yang terdapat dalam madu ialah fruktosa (sekitar
38,5%) dan glukosa (sekitar 31,0%). Kandungan ini mirip dengan sirap gula
terbaik yang mengandungi sekitar 48% fruktosa, 47% glukosa, dan 5% sukrosa.
Karbohidrat yang terdapat dalam madu termasuklah maltosa, sukrosa dan
karbohidrat kompleks lain.
Madu mempunyai ciri-ciri kimia yang
sangat menarik yang tidak boleh didapati pada bahan lain. Seperti semua pemanis
bergizi yang lain, madu sebagian besar mengandungi gula dan hanya mengandungi
sedikit jumlah vitamin atau mineral seperti natrium, kalsium, magnesium,
alumunium, besi, fosfor dan kalium. Vitamin-vitamin yang ada dalam madu adalah
thiamin (B1), riboflavin (B2), asid askorbat (C), piridoksin (B6), niasin, biotin,
asid folat, vitamin K dan banyak lagi. Madu juga mengandungi sejumlah kecil
dari beberapa senyawa yang dianggap berfungsi sebagai antioksidan. Kebanyakan
mikroorganisma tidak dapat hidup ataupun berkembang di dalam madu kerana madu
mempunyai kandungan air yang sangat rendah.Kandungan yang terdapat di dalam
madu bergantung pada bunga yang tersedia untuk lebah yang menghasilkan madu.
e258g6ijikx573 anal dildo,horse dildos,sex chair,dildo,penis pumps,sex chair,couples sexy toys,Bullets And Eggs,cheap sex toys t460m1iulqm503
ReplyDeleteb879d5rqqvw658 horse dildo,sex chair,male sex dolls,vibrators,dog dildo,realistic dildo,sex toys,G-Spot Vibrators,realistic dildo c990n3qsnvp666
ReplyDeletejy250 footjoy ireland,clarks kuwait,Gabor greece,gabor nettbutikk,gabor chaussure,vivobarefootchileoutlet,salomonjapan,pitviperokulary,hey dude boots sq356
ReplyDelete