Ramai yang tahu madu adalah sejenis makanan yang sangat berkhasiat tetapi tidak tahu bagaimana madu dihasilkan. Kita tahu madu dihasilkan daripada lebah tapi bagaimana??
Lebah adalah satu makhluk yang
sangat unik dan saiznya yang kecil dapat menghasilkan makanan yang sangat
berkhasiat. Lebah mengolah madu daripada bunga-bunga yang dihinggapinya dari
satu tempat ke satu tempat. Pada bunga tersebut terdapat satu komponen yang
dipanggil sebagai nektar dan daripada bahan tersebutlah madu dihasilkan. Nektar
tersebut dikumpulkan dari pelbagai jenis bunga dan tanaman terutamanya pada
musim panas.
Koloni lebah.
Koloni lebah terdiri daripada ratu
lebah, lebah jantan, dan lebah pekerja yang bekerjasama dan memiliki tugas yang
tersendiri. Ratu lebah merupakan lebah yang memiliki tubuh yang besar dan
memiliki tugas untuk bertelur. Lebah jantan bertugas mengahwini lebah ratu yang
akhirnya akan mati setelah tugasnya selesai, dan lebah pekerja merupakan lebah
betina yang bekerja menghasilkan madu.
Lebah pekerja yang ditugaskan untuk
mengangkut nektar dari bunga-bunga ke sarangnya akan terbang sehingga puluhan
kilometer untuk mencari nektar bunga. Lebah tersebut dapat menyimpan nektar
antara 150 sehingga 1500 bunga yang dihinggap olehnya. Walaupun lebah tersebut
mengambil nektar daripada bunga-bunga, bunga-bunga tersebut tidak rugi tetapi
juga dapat kebaikan daripada lebah tersebut iaitu bunga-bunga tersebut mendapat
butir debunga yang dapat membantu proses pendebungaan.
Apabila kantong pembawa nektar atau
dipanggil sebagai perut madu pada lebah penuh, lebah tersebut kembali ke
sarangnya untuk proses pemindahan nektar. Di sarang, ada beberapa lebah lain
yang menunggu lebah pekerja yang disebut sebagai lebah rumahan. Lebah ini akan
menerima nektar yang dibawa oleh lebah pekerja yang dipindahkan daripada
tubular ataupun belalai lebah pekerja kepada lebah rumahan. Kemudian nektar itu
akan diproses di dalam mulut dan perutnya. Di dalam mulut dan perut lebah rumahan
itu terdapat enzim-enzim tertentu yang berfungsi untuk memecah bentuk gula daripada
nektar yang berbentuk disakarida menjadi monosakarida, sehingga bentuknya yang
kompleks menjadi lebih sederhana supaya lebih mudah untuk dicernakan. Selain
itu juga, proses ini menjadikan madu makanan yang stabil. Setelah madu terhasil, lebah pekerja
menutup sarang yang berisi madu dengan lilin lebah(propolis) yang dihasilkan di
dalam perut lebah untuk menjaga madu tersebut dari serangga lain dan
musuh-musuhnya.
Penguapan.
Selain itu juga, lebah juga
melakukan proses penguapan. Nektar yang dibawa oleh lebah tersebut mempunyai
kandungan air yang tertentu. Tetapi ia
akan melalui beberapa proses untuk memekatkan madu tersebut. Apabila hujan
turun koloni akan merapatkan abdomen danmelebarkan sayap untuk mengelakkan air
hujan yang banyak masuk kedalam takungan madu,dan apabila berlaku lebihan
kandungan air didalamnya lebah akan membuat alunan ombak untuk menyingkirkan
lebihan air tersebut. Selain itu juga alunan ombak itu dibuat untuk menakutkan
musuh-musuh yang akan datang dan mengeluarkan bunyi menggunakan sayapnya. Sesungguhnya lebah lebih tahu berapa nisbah
air & debunga yang diperlukandan terjadilah cairan yang dinamakan MADU.
Di bawah juga saya sertakan
komponen-komponen yang terlibat dalam penghasilan madu.
Apa yang dimaksudkan dengan Bee Pollen?
Tahukah kamu, pollen adalah diiktiraf
sebagai supplement yang terbaik didalam dunia. Pollen atau ‘malop’ gelaran yang
diberikan oleh honey hunter untuknya. Kedudukan pollen biasanya berada dibawah sarang
takungan madu dan berwarna kuning keemasan. Menurut maklumat dari orang-oraang
dahulu yang berpengalaman dalam bidang ini, pollen yang berkhasiat ini adalah
makanan/roti lebah untuk mereka dan anak-anak lebah yang belum pandai terbang
untuk mencari madu. Khasiatnya yang tinggi dapat menguatkan sayap dan bhagian
lain sebelum ke alam dewasa untuk bekerja. Pollen adalah unsur reproduksi
jantan pada tumbuhan yang berwarna kuning keemasan berbentuk serbuk halus.
Pollen terdapat pada benang sari bunga tanaman. Setiap biji pollen mengandungi
100,000 hingga 5 juta spora pollen yang mempunyai kemampuan reproduksi
membentuk tumbuh-tumbuhan.
Bagaimana Lebah Mengumpulkan Pollen?
Lebah mengumpulkan madu dengan cara menghisap madu
dan mengkikis bubuk/debu pollen dari
benang sari bunga dengan menggunakan belalai dan kaki depannya. Setelah polen
dibasahi dengan madu maka kaki belakang lebah yang dilengkapi sisir pollen akan
menyisir pollen dan memasukkannya ke kantong pollen yang ada di kaki belakang
tersebut.
Bee pollen mengadungi :-
·
18
asid amino
·
Esensial
·
12
vitamin
·
28
mineral
·
Enzim
·
Koenzim
·
14
asid lemakpenting
·
11
karbohidrat
·
30%
protein
Apakah Propolis?
Kita mungkin sempat atau sering
mendengar kata propolis itu namun sebagian besar kita tidak mengetahui apa yang
dimaksudkan dengan propolis. Propolis adalah zat resin yang dikumpulkan oleh
lebah dari sumber tumbuhan aliran getah atau tunas pohon. Sumber zat tersebut
adalah dari tumbuhan-tumbuhan yang diserap lalu zat itu dicampurkan dengan
enzim yang ada pada tubuh lebah itu sendiri. Pada lebah, propolis ini berfungsi
sebagai salah satu kegunaan pada sarang yang akan digunakan untuk membuatkan lebah merasa selamat dan aman, apabila
propolis didalam sarang berubah menjadi keras ia berfungsi melindungi sarang
dari musuh. Zat propolis itu memiliki daya tahan yang sangat baik iaitu
antibakteria dan virus yang boleh menyerang dan melumpuhkan apa saja yang masuk
ke dalam sarang itu.
No comments:
Post a Comment